صبر و بردبارى
امام نهم علیه السلام در مقابل مصائب و گرفتاریهاى روزگار بسیار شکیبا و بردبار بود. آن حضرت در مقابل حوادث سخت و پیشامدهاى ناگوار، هیچگاه آشفته و مضطرب نمیشد؛ بلکه با اتکال به خداوند متعال به صبر و تحمل روى میآورد؛ البته این در صورتى بود که مشکلات به شخص حضرت روى میآورد؛ اما درباره اصول اسلامى و حدود الهى کاملاً در مقام دفاع برمیآمد و موضع گیریهاى اساسى و حساب شدهاى به عمل میآورد.
آن بزرگوار، صبر بر مصائب را از بهترین صفات نیکمردان قلمداد کرده، میفرمود: «الصَّبْرُ عَلَى الْمُصیبَة مُصیبَةٌ عَلَى الشَّامِتِ بِهَا؛ (1) شکیبایى بر ناملایمات و مصائب بر شماتت کنندگان مصیب زده ناگوار است.»
مردى از امام جواد علیه السلام تقاضا کرد که وى را نصیحت کند. امام فرمود: «اگر موعظه کنم، آن را میپذیرى و بدان عمل میکنى؟» سائل گفت: «آرى.» امام فرمود: «صبر را تکیه گاه و پشتوانه خود در رویارویى با فقر و ناکامى قرار ده.» (2)
یکى از دوستان امام جواد علیه السلام طى نامهاى از گرفتاریهاى خود به حضرت شکایت، و مصیبت خود را در مرگ فرزندش عنوان کرد. امام در پاسخ نامهاش نوشت: «اَمَا عَلِمْتَ اَنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یخْتَارُ مِنْ مَالِ الْمُؤْمِنِ وَ مِنْ وُلْدِهِ اَنْفَسَهُ لِیاْجُرَهُ عَلَى ذَلِکَ؛ (3) آیا نمیدانى که خداوند عزیز و جلیل از مال و فرزندان مؤمن، بهترین آن را بر میگزیند [و از او میگیرد] تا در مقابل آن به او پاداش عنایت کند؟!»
پینوشـــــــــــــتها:
1) کشف الغمه، على بن عیسى اربلى، تبریز، مکتبة بنى هاشم، ج3، ص 195.
2) تحف العقول، ص 455.
3) وسائل الشیعه، شیخ حر عاملى، بى جا، مؤسسه آل البیت علیه السلام، ج3، ص 243.
درباره این سایت